Punkterna ligger längs ett osynligt system av banor eller meridianer som anses förbinda kroppens olika krafter med varandra. Det finns 14 huvudmeridianer som förbinder kroppens inre med dess yttre. Enligt klassisk teori finns det cirka 365 akupunkturpunkter på de delar av meridianerna som ligger nära huden. Det sammanlagda antalet akupunktur- punkter uppgår till minst 2000.

Akupunktören ser kroppen som en terräng. Uppgiften är att förstå och förändra obalanser i helheten. Akupunktören ställer diagnos genom samtal med dig. Den skicklige akupunktören tar också pulsen eller läser av din tunga för att diagnostisera.

Enligt WHO, hjälper akupunktur mot så skiftande åkommor som astma, bihåleinflammation, huvudvärk, smärtor i korsryggen, inflammationer i grovtarmen och kroniska menstruations- smärtor. Akupunktur kan också hjälpa mot drogberoende, samt psykiska och känslomässiga störningar.

Nålarna, som numera kan vara tunna som hårstrån, är gjorda av rostfritt stål. De sticks in olika djupt beroende på vilken del av kroppen som behandlas. Elektricitet, ljus, massage, värme (moxibustion) och laser kan också användas på akupunkturpunkterna.

Akupunktur är mycket vanligt som smärtlindring. Behandlingen stimulerar kroppens egen produktion av endorfiner, vårt eget morfin. Akupunktur betyder "instick av nålar" och finns numera i så gott som varje land på jorden.